Tilbake
Foto: Cathrine Jakobsen
TV 2
Foto: Cathrine Jakobsen
Foto: Cathrine Jakobsen
Foto: Niklas Lello

Så hyggelig! i 360 grader Et virtuelt forfatterbesøk HØST 2019

Nå kan elever i Bærum få mulighet til å prøve det.

I det elevene tar på seg VR-brillene i klasserommet befinner de seg plutselig midt inni et kapittel fra oppvekstromanen Så Hyggelig! 

Om ungdomsromanen Så Hyggelig!:
Boken handler om Lorentz på 15 år som vokser opp på beste vestkant i Oslo. Her stilles det mange krav og forventninger. Krav fra læreren om å være best, fra vennene om å være kulest og fra familien om å være snill, hyggelig og morsom. Etterhvert kjenner Lorentz at han tar valg i livet bare utfra hva alle andre rundt seg mener han skal gjøre. Men hva er igjen av Lorentz da? Så Hyggelig! er en oppvekstroman som handler om å finne seg selv i mylderet av alle andres meninger.

Om Så Hyggelig! i 360° - Et virtuelt forfatterbesøk:
Forfatteren har filmet utdrag fra boken: Så Hyggelig! med et 360 graders kamera. Dermed kan elevene, kun ved av et par VR-briller "hoppe" inn i de utvalgte scenene fra boken. I det eleven trykker play blir de straks midtpunktet i scenen med lyd og bilde 360° rundt seg. Karakterene i boken henvender seg direkte til deg og på den måten kan elevene ikke bare lese, men også kjenne på kroppen hvordan hovedpersonen Lorentz sliter med å finne seg selv i mylderet av alle andres meninger.

Det stilige med dette prosjektet er at alle vil oppleve scenene forskjellig. Elevene kan fysisk snu seg 360 grader rundt i klasserommet og da vil de oppleve å se seg rundt i scenen fra boken. Dermed velge de selv hva de vil få med seg av det som skjer. Dette åpner opp for spennende klassediskusjoner om hva scenen egentlig handler om, det spørs hvilken karakter du har fulgt!

Med VR-teknologi, opplesing fra boken, improoppgaver og klassediskusjoner vil dette forfatterbesøket aktivisere elevene på en helt ny måte.

Så Hyggelig! i 360° - Et virtuelt forfatterbesøk gir rett og slett elevene i klasserommet en helt ny bokopplevelse!
Lærerveiledning

Forløp

Forfatteren kommer inn i klasserommet og deler ut VR-briller til alle elevene. Etter å ha lest et utdrag fra boken ber jeg alle om å ta på VR- brillene. I det jeg trykker på play starter filmene i alles VR-briller samtidig og plutselig befinner de seg midt inne i en utvalgt scene fra boken. Scenen vil vise en situasjon hvor hovedpersonen Lorentz er presset opp i et hjørnet og må ta et vanskelig valg. Når scenen er over diskuterer vi i klasserommet hva elevene ville gjort i denne situasjonen.

"Så Hyggelig! i 360° - Et virtuelt forfatterbesøk", inneholder tre leste utdrag, tre 360° filmer og tre diskusjoner i klasserommet. Forfatterbesøket bygges i tillegg ut med skrivekurs, flere tekst utdrag, og morsomme improvisasjonsoppgaver.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Bærum kommune v/Kulturskolen
  • Kunstnere/grupper: Christian Lyder Marstrander og Kjetil Palmquist
  • Idé/opplegg: Christian Lyder Marstrander

Om kunstner / utøver / gruppe

Christian Lyder Marstrande debuterte med ungdomsromanen Så Hyggelig! på Aschehoug, høst 2016. Han jobber til vanlig som frilans radiojournalist i Ekko NRK P2. De to siste årene har han jobbet som ideutvikler hos RubiconTV.
Christian frem nå til å formidle boken sin til målgruppen på en helt ny virtuell måte!

Teknikker og filmmaker Kjetil Palmquist
Kjetil Palmquist er digital historieforteller og oppdatert på alt innen Virtuell teknologi. Han lager alle 360 graders filmene og har ansvaret for den tekniske gjennomføringen.

Publikumskommentarer